کوپلینگ دنده ای یکی از انواع کوپلینگ برای انتقال گشتاور و دور بین دو شافت مجزاست. در این نوع کوپلینگ،گشتاور توسط دنده های کوپلینگ منتقل میشود. این کوپلینگ نیز مانند دیگر انواع کوپلینگ ها بایستی توان تحمل ناهمراستایی دورانی، زاویهای و محوری را تا حدودی داشته باشد. میزان تحمل ناهمراستایی در این توع کوپلینگها به شکل، میزان لقی و زاویه فشار دنده ها بستگی دارد.
مزایا و محدودیت های کوپلینگ دنده ای
در صورت طراحی اصولی و مناسب و همچنین با روغنکاری یا گریس کاری مطلوب، دارای عمر کاری بالا بوده و هزینههای تعمیر و نگهداری کمی دارند.
در صورت طراحی و انتخاب جنس مناسب، دارای ابعاد کوچک و وزن کم بوده و در زمان راهاندازی اینرسی کمی دارند.
قابلیت اطمینان بالا حتی در صورت وجود شوک در سیستم
مناسب برای نصب افقی و با طراحی خاص، میتوانند در نصب عمودی نیز مورد استفاده قرار گیرند.
با در نظر گرفتن موارد استاندارد در طراحی، میتوانند در مکان های با قابلیت اشتعال و انفجار مورد استفاده قرار گیرند.
کوپلینگهای دنده ای عموماً برای محدوده وسیعی از توان، گشتاور و دمای کاری مناسبند. با این حال کوپلینگهای دنده ای که عمدتاً توسط شرکتهای سازنده به صورت پیش ساخته ارائه میشوند برای توان های تا حدود 4/2 مگاوات عرضه میشوند. دور این کوپلینگ ها میتواند از 1600 دور برای توان های بالا تا 6500 دور بر دقیقه برای توان های کمتر از 75 کیلووات باشد. این کوپلینگ ها قابلیت تحمل گشتاور تا بیش از 140000 نیوتن متر را دارند.
کوپلینگ های دنده ای توان تحمل ناهمراستایی زاویه ای تا 1 درجه برای هر هاب را دارا هستند. این نوع کوپلینگ ها قابلیت تحمل ناهمراستایی محوری یک تا 5 میلیمتر را داشته و ناهمراستایی افقی را نهایتاً تا 2 میلیمتر و در شرایط خاص تا 5 میلیمتر را تحمل میکنند.
کاربرد های کوپلینگ دنده ای
کوپلینگ دنده ای در اکثر خطوط انتقال قدرت قابل استفاده می باشد. عمده کاربرد این نوع کوپلینگها در موارد زیر است:
- دستگاه های پرس
- خرد کن (Crushers)
- هم زن ها (Mixer)
- سیستم های جابجایی مواد (Material handling process)
- پمپ ها